logo-goled

Iluminatul cu surse LED, recomandat oriunde este necesar iluminatul artificial

Criteriile de alegere a surselor de iluminat se schimbă radical în ultima vreme, criteriul de design inovativ și cel de integrare și control devansând criterii tehnice precum cantitate de lumină, grad de protecție etc. Astfel, flexibilitatea tehnologiei LED face din sistemele de bandă LED, aplicate în profile de aluminiu speciale, o soluție aplicabilă oriunde, în aproape orice forme, susține Paul Schintee, administrator GoLED!, furnizor de servicii de eficientizare energetică, în cadrul unui interviu acordat Real Estate Magazine.

Există în ultima vreme un interes crescut în utilizarea iluminatului tip LED în tot mai multe proiecte de iluminare decorativă și nu numai. Care sunt proiectele pentru care se pretează cel mai bine acest tip de iluminare?

Având în vedere avantajele oferite de tehnologia LED, oriunde este nevoie de iluminat artificial este recomandabilă folosirea surselor de iluminat LED, mult mai eficiente din cele mai multe puncte de vedere față de tehnologiile clasice de iluminat, și anume cele trei care au fost folosite la scară mondială: focul, becul Edison – incandescent și tubul fluorescent.

 

Aveți produse și servicii specifice în funcție de destinația imobilului (office, rezidențial, industrial)?

Da, avem produse pentru toate tipurile de spații. Altfel, din varietățile de game de produse puse la dispoziție, unele corpuri sunt special create pentru a ilumina un anumit obiectiv sau proprietate (de exemplu, lămpile stradale), caz în care GoLED!, după o scurtă analiză a nevoii clientului, poate recomanda soluția cea mai eficientă.

Care sunt cele mai frecvente greșeli care se fac în acest tip de proiecte de iluminare ambientală decorativă?

Cel mai frecvent adversar în identificarea soluției optime este în primul rând lipsa de informare cu privire la posibilitățile oferite de noua tehnologie LED. Actualizarea informațiilor asupra flexibilității soluțiilor de iluminat LED este o necesitate care ar trebui cultivată încă de la nivelul de design al proiectelor de iluminat. Neclaritatea solicitării poate aduce probleme celor care nu corelează capacitățile produselor cu nevoile reale ce țin de iluminat, tratând superficial opțiunile de soluții disponibile. Acest lucru se întâmplă din cauza numărului limitat de opțiuni oferit de tehnologiile anterioare cu care erau obișnuiți.

 

 

Care sunt avantajele sau beneficiile practice ale utilizării profilului pentru bandă LED din aluminiu în cadrul proiectelor de iluminare?

În primul rând menționez flexibilitatea de soluții aplicabile în aproape orice loc, flexibilitatea culorii și intensității luminii necesare, dar și impactul minim asupra spațiului înconjurător. În termeni de întreținere și control, nu cred că a fost niciodată mai simplu, întrucât elementele componente ale sistemului nu necesită un tratament special de întreținere, cele mai multe având perioade de garanții de până la cinci ani, durata de viață putând ajunge la zeci de ani, în funcție de modul de folosire. Acest fapt se traduce prin costuri minime de întreținere, dar și de operare, având în vedere mai ales consumul de energie mult mai scăzut față de sistemele clasice de iluminat.

Ce reprezintă, de fapt, profilul pentru bandă LED din aluminiu?

Profilul de aluminiu pentru bandă LED este pentru mine cea mai bună soluție de instalare a benzilor LED.

Dincolo de aspectul estetic, ne puteți da câteva detalii despre rolul tehnic al profilului de aluminiu LED?

Soluțiile de profile protejează de diverse interacțiuni banda LED, disipând mai eficient căldura generată de acestea în operare, dar le fixează și le încadrează cu minimum de impact în mediul înconjurător. Un alt aspect foarte important este că dispersorul de plastic ce acoperă banda LED uniformizează lumina prin diversele grade de opacitate disponibile, pentru a avea un impact minim mai ales asupra ochilor noștri. Cred că am simțit cu toții deja efectul de orbire temporară în cazul în care lumina LED este privită direct, din cauza neinstalării corecte sau neînțelegerii nevoii de siguranță din acest punct de vedere.

 

 

 

Care sunt principalele cerințe ale arhitecților și designerilor în ceea ce privește produsele și serviciile oferite de dumneavoastră?

Noi venim în întâmpinarea proiectanților în primul rând cu consiliere gratuită în ceea ce privește identificarea soluției optime din varietatea de produse pe care o avem la dispoziție, în funcție de nevoile acestora, canalizându-i, după o scurtă analiză, spre gama de soluții disponibile. Este dificil să identifici soluția perfectă, mai ales la primul contact cu această gamă de soluții variate, și încercăm să compensăm acest lucru printr-o analiză foarte scurtă și recomandări cât mai precise în funcție de nevoile specifice.

Ce ne puteți spune despre tipurile/categoriile de profil LED din aluminiu și prin ce se deosebesc ele? Există întrebuințări specifice, în funcție de model/tip?

Profilele sunt împărțite în mai multe categorii, în primul rând după modul în care se dorește a fi instalate, respectiv aplicabile, încastrabile, de colț, profile de dimensiuni mari. Există și profile pentru aplicații specifice, cum ar fi profile pentru iluminat sticle, balustrade, trepte, bare de susținere îmbrăcăminte, profile flexibile, profile de exterior pentru placaje de tencuială uscată și așa mai departe.

Care este durata medie de utilizare a instalației și posibilitățile de montaj?

Astfel de instalații pot rămâne în funcțiune zeci de ani, în funcție de dimensionarea subansamblelor electrice inițiale și modul de folosire. Până acum am înregistrat o medie de peste trei-patru ani în perioada de utilizare până la prima intervenție necesară apărută. Modul de instalare, dar și de remediere, poate deveni un bricolaj simplu dacă se ține cont de câteva cerințe specifice, instrucțiunile fiind foarte simple.

 

Care sunt diferențiatorii pentru produsele și serviciile dumneavoastră?

Noi punem munca de pionierat, pe care o facem de circa zece ani în domeniul iluminatului LED, în favoarea clienților, prin filtrarea cât mai eficientă a nevoilor acestora, astfel încât să le oferim soluția optimă, fie că e vorba de un produs de serie personalizat, o clădire întreagă sau de linia de lumină atât de necesară sub corpurile de mobilă suspendate din bucătărie. Cred că misiunea noastră pe piață este să ușurăm pe cât posibil utilizatorii finali de povara cheltuielilor de operare a sistemelor de iluminat și să le oferim, în același timp, posibilitatea de personalizare a surselor de lumină astfel create după nevoile fiecăruia în parte.

„Asigurăm, în cele mai multe cazuri, soluții complete de pe o zi pe alta”

Care sunt produsele/serviciile cel mai bine vândute în România?

Noi mizăm foarte mult pe timpul de reacție în ce privește livrarea la nivel național și asigurăm, în cele mai multe cazuri, soluții complete de pe o zi pe alta, iar platformele online prin care ne facem prezența, respectiv goled.ro și magazin-leduri.ro, sper să vină în întâmpinarea clienților noștri în acest sens. Din perspectiva segmentului de nișă reprezentat de sistemul profil aluminiu cu bandă LED, pot spune că cele mai solicitate profile au fost cele de dimensiuni reduse, cap de listă fiind profilul Slim de numai 12 milimetri lățime și 8 milimetri înălțime.

 

„Iluminatul cu surse LED, recomandat oriunde este necesar iluminatul artificial”

Ce alte produse și servicii are în portofoliu firma? Și ce ne puteți spune despre producătorii/furnizorii cu care lucrați?

În momentul de față operăm două platforme online, amintite mai sus, cu circa 8.000 de produse, din care aproximativ o treime sunt reprezentate de o nouă gamă de aparataje și accesorii de conectică, pentru doză clasică sau modulare. Mai exact, o gamă nouă de prize și întrerupătoare; avem inclusiv o gamă touch, cu accesorii care se pot îmbina și personaliza într-un stil modern. Avem circa zece parteneri cu care colaborăm încă de la începuturile acestei afaceri, dar menținem legătura cu zeci de furnizori de soluții de iluminat LED și accesorii aferente de pe întreg mapamondul. Anul trecut am stabilit noi furnizori în cadrul târgului de iluminat de la Frankfurt, cel mai mare târg de iluminat din lume, tocmai pentru a fi la curent cu noile tendințe în domeniu.

Care sunt principalele obiective ale dumneavoastră și ale companiei GoLED! în privința utilizării acestor sisteme de iluminare decorativă? Cum vedeți dezvoltându-se această nișă de piață în România?

În cifre, pot spune doar că, în ultima vreme, interesul față de aceste tehnologii evoluează de la an la an, astfel că avem în prim-plan deschiderea unui showroom în București pentru prezentarea soluțiilor de iluminat comercializate, cu accent pe soluțiile de profile. Ne propunem să fim soluția de maximă competență în ceea ce privește nevoia de iluminat liniar pe piața din România, pentru a preîntâmpina și satisface o piață tot mai sofisticată și determinată să folosească soluțiile de iluminat LED.

 

 

Articol publicat în Real Estate Magazine, Nr. 25, Martie 2019

Ghid realizare sistem profil de aluminiu pentru banda LED

Ce profil de aluminiu sa aleg?

 

In principal profilele se aleg dupa locul in care vor fi folosite:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Profile Mari

 

Ce inseamna numele produsului?

Prima parte reprezinta tipul de profil (de exemplu SURFACE).

Numarul de dupa denumirea tipului reprezinta latimea in milimetri in care se poate adapta banda LED (Ex. 10mm)

Urmatoarele grupari de litere exprima modelele de dispersor (B sau C) si modelele de elemente de fixare (U sau X)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum imi aleg dispersorul pentru profilul ales?

 

Dispersoarele pot fi:

Tip Insertie / Slick

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai exista si dispersoare tip Click sau lentila.

In functie de efectul de lumina dorit se va alege dispersorul dintre variantele:

 • Dispersor transparent
 • Dispersor sablat
 • Dispersor alb opac

 

 

 

 

 

 

Cu cat banda va avea mai multe puncte luminoase / LED-uri pe metru, cu atat efectul de lumina continua si uniforma va fi mai accentuat. Dispersorul alb uniformizeaza ce mai bine punctele de lumina emise de LED-uri, dar va reduce cel mai mult – cu pana la 25% – fluxul luminos.

 

 

 

 

 

 

 

Ce accesorii mai sunt necesare?

Raman de ales doar

 • Capacele de capete aferente profilului si culorii profilului
 • Elemente de fixare aferente profilului
 • Alte accesorii aferente profilului (elemente de imbinare, insertii speciale.etc)
 • Banda LED si accesoriile electrice aferente

Ghid – Sisteme banda LED in profile de aluminiu

Fiind un domeniu relativ nou deschis oportuitatilor arhitecturale, ansamblul de banda LED instalata in profile de aluminiu de diverse forme si marimi capata tot mai mare amploare in preferintele designerilor.

Ce trebuie sa stiti despre acest tip de ansamble de iluminat?

Profilele de aluminiu pentru banda LED ajuta banda LED si recomandam folosirea acestui accesoriu in marea majoritate a situatiilor in care se foloseste banda LED.

Profilele de aluminiu pentru banda LED sunt :

 • Profile tip aplicabil
 • Profile tip incastrabil
 • Profile tip colt
 • Profile de aplicatii speciale
  • Profile pentru sticla/plexiglass
  • Profile de pardosea
  • Profile de treapta
  • Profil de balustrada
  • Alte profile aplicatii mobilier
 • Profile de dimensiuni mari pentru banda LED
  • Sisteme de profile pentru crearea de surse de iiluminat personalizate
  • Profile pentru mai multe randuri de benzi LED
 • Accesorii pentru profilele de aluminiu pentru banda LED
  • Dispersoare
  • Capace de capat
  • Elemente de fixare
  • Elemente de imbinare
  • Alte accesorii

 

 

In majoritatea profilelor comercializate se va folosi banda LED cu alimentare la 12V – 24V. Despre tipurile de banda LED disponibile puteti afla mai multe in Ghidul pentru banda LED  si in Ghidul pentru controlul benzii led.

Modul de instalare a benzilor LED in profilele de aluminiu trebuie sa corespunda standardelor de siguranta, si trebuie avut in vedere izolarea contactelor si a benzii in profil astfel incat acestea sa functioneze normal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iluminat Liniar cu Profil Aluminiu LED – Ghid Util

Singurul lucru care iti vine in minte la auzul sintagmei „iluminat liniar” probabil ca este tubul fluorescent.

Insa in ultima perioada se foloseste tot mai des solutia de iluminat Profil Aluminiu LED.

Aceasta solutie este din ce in ce mai folosita deoarece inglobeaza mai multe principii nemaintalnite pana acum in iluminat, din cauza materialelor folosite:

 • Are la baza un profil de aluminiu de o forma predeterminata astfel incat sa poata ingloba acesorii de montaj (capace, cleme), dispersor de lumina (transparent, translucid, semiopac) dar si sursa de lumina si anume banda LED. Aceste profile vin de regula la lungimi de 1 sau 2m, cu sau fara accesorii. Intrucat si banda LED si profilul de aluminiu pot fi debitate la lungimi diferite, este foarte usor sa iti faci singur un profil de aluminiu cu banda LED la orice dimensiune doresti
 • Pretul per metru al sistemelor de profil aluminiu si banda LED este mult mai scazut decat al iluminatului cu tub spectral, mult mai performant decat al tubului flexibil, si mult mai versatil ca domenii de aplicabilitate
 • Culoarea liniei de lumina poate fi alba ( calda, rece sau neutra, dar si colorata – RGB)
 • Corpurile de iluminat formate din banda LED si profil de aluminiu LED pot fi controlate prin intermediul unui telefon, telecomenzi sau a unui aparataj de perete, cu care poti regla intensitatea luminii, jocuri de lumini, schimbarea culorii luminii.
 • Iluminatul cu banda LED este foarte flexibil ca forma si dimensiune. Dar si sigura. Folosind curenti de joasa tensiune (12V DC) si cnsumand mult mai putin fata de tubul fluorescent (pentru aceasi cantitate de lumina emisa liniar) instalatiile sunt mai putin incarcate de sarcina electrica, facandu-le astfel mai sigure.

Folosind profil de aluminiu la instalarea bandei LED aduce urmatoarele avantaje:

 • Pot bloca/disipa lumina directionala emisa de banda LED atunci cand aceasta este in in vederea directa a oamenilor
 • Banda LED are o mai mare aderenta la profilul de aluminiu decat la tencuiala, lemn, sticla, si chiar daca se dezlipeste nu cade, fiind blocat de dispersorul profilului.
 • Banda LED poate sa emita caldura in timpul functionarii. LED-ul functioneaza mult mai bine intr-0un interval de temeperatura mai mica, iar aluminiul este un foarte bun conductor termic, ajutand la racirea benzii led in functionare.
 • Poate fi sters manual cu laveta semiumeda, fara a lasa dare de apa.
 • Dimensiune variabila
 • Pot fi folosite si la interior si la exterior
 • Dimensiuni reduse in sectiune, posibilitate de a incorpora acest sistem in aproape orice sistem de expunere saud e constructie

Pentru mai multe informatii puteti lua legatura cu echipa GoLED! Linear Lighting, distribuitor exclusiv a peste 80 de solutii de profil aluminiu LED.

#profilAluminiuLED

H’art Gallery

Iluminat Liniar cu Profil de aluminiu si banda LED lumina naturala si lumina calda, reglabila, ce a ridicat nivelul general de lumina in comparatie cu candelabrele ce foloseau becuri incandescente. Lumina uniforma pentru evidentierea detaliilor in paleta de culori naturala.

Proiector LED pe sina

Sisteme Proiector LED pe sina | GoLED! Linear Lighting

Tuburi LED

Sisteme Tuburi LED | GoLED! Linear Lighting

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vel risus imperdiet, gravida justo eu.